![Forum Schola Rotterdam Strona Główna](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/logo_phpBB.gif) |
Schola Rotterdam Krótki opis Twojego forum [ustaw w panelu administracyjnym]
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kalosz
Dołączył: 12 Lut 2007
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 16:29, 26 Lut 2007 Temat postu: Palce lizać czyli Schola Culinarum ;) |
|
|
Niniejszym chcialabym rozpoczac bardzo smakowita dyskusje kulinarna.. mniam mniam. Wsrod naszych spiewakow az roi sie od wybitnych talentow kulinarnych, dlatego tez licze, ze ta rubryka ma szanse na przetrwanie, wiecej nawet: na kolorowy-intensywny-pachnaco-wustachsierozplywajacy zywot. czyz nie? (=toch?)
Bardzo poprosze o przepis na moja ulubiona fasolke z alkoholem (ten ktos wie) mniam mniam
Bardzo bym tez chciala miec profesjonalny przepis na melanzane a la siciliana
mniam mniam
(a dzis co na obiadek?)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monicuccia
Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 17:52, 26 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Magdziorku, jesli ci chodzi o parmigiana alla Siciliana to z radoscia ci przesle przepis, ale melanzane - nawet Giovanna nic nie zaradzi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marta
Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 18:06, 26 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
A ja moge wszystkim przeslac przepis na zagotowanie dobrej wody na herbate
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Pon 18:44, 26 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
tak tak poprosze z checia
jak zmienia sie sklad chemiczny wody pod wplywem gotowania?
i jak to sie ma do jej walorow smakowych?
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kiki riki
Gość
|
Wysłany: Pon 22:41, 26 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Magda, a co ci najbardziej smakuje w tej fasolc z alkoholem?
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
riki tiki tak
Gość
|
Wysłany: Pon 22:49, 26 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
alkohol naturalmente, (co sie pytasz jak wiesz)
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monicuccia
Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 23:46, 26 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
moge ci napisac przepis na parmigiana z alkoholem alla Monicuccia
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Michalina
Administrator
Dołączył: 10 Lut 2007
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 0:20, 27 Lut 2007 Temat postu: Fasolka z sherry |
|
|
Sklad:
-fasolka- ilosc na oko, w zleznosci ile jestescie w stanie zjesc sami lub ilu macie wlasnie gosci na obiedzie,
-kostka rosolowa, jezeli jest bardzo duzo fasolki np 2 kilo to nawet moga byc dwie kostki rosolowe,
- cebula,
- czosnek ok 5 lub wiecej zabkow od pol kilograma fasolki,
- lyzka masla,
- lyzka oiwy lub oleju,
- troche sosu sojowego, tak na oko,
- szczypta cukru,
- szczypta soli,
- sherry dwie lyzki do fasolki a reszte do wypicia od razu, swiezo otwarte sherty jest najlepsze ,
- troche serca w to co sie robi
Fasolke gotujemy z kostka rosolowa tak aby nie byla ani za miekka, ani zatwarda. Obieramy i wyciskamy czosnek, cebule kroimy na drobno. Na goracej patelni roztapiamy maslo, dodajemy olej. Przez minute, dwie smazymy cebule z czosnkiem. Dodajemy fasolke mieszamy. Wsypujemy i wlewamy wszystkie przyprawy, a na koncu wlewamy sherry, znowu mieszamy i gotowe.
Zycze smacznego wszystkim ktorzy z tego przepisu skorzystaja
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tipsi-chemik
Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 0:32, 27 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Zakladajac ze uzyta woda do herbaty jest czysta jej sklad nie moze sie zmienic. Poniewaz jest to po prostu uklad jednoskladnikowy. Co sie dzieje z woda w czasie gotowania? Zmieniamy temperature naszego ukladu poprzez dostarczanie ciepla przez scianki naczynia jakim jest czajnik (zakladam czajnik zwykly, nieelektryczny, ktory stoi na kuchence elektrycznej lub gazowej). W szczegoly transefu i wymiany ciepla nie bede wnikac, iz nie jest to tematem naszej rozmowy. Aczkolwiek poprzez transfer ciepla temperatura ukladu rosnie. Pod cisnieniem 0,1 MPa temperatura wrzenia wody wynosi 373,15 K lub jak kto woli 100 stopni Celcjusza (zakladam, iz P = 0,1 MPa). W zakresie temperaturowym 273,15-373,15 K nasz uklad jest ciecza. Gdy temperatura ukladu osiagnie 373,15 K ciecz zaczyna wrzec i przechodzic w stan gazowy. W ciagu twania tego procesu T = const az ostatnia kropla cieczy zniknie i uklad jest w stanie gazowym. Od tego momentu temperatura znowu sie zwieksza w miare grzania. Nie polecam kontynuowania naszego eksperymentu, gdyz grozi nam to wypadem do Ikei lub Blokkera w celu zaopatrzenia sie w nowy czajnik. Poprzedni wlasnie ulegl destrukcji. Na dzis to tyle. Zachecam do lektury literatury fachowej.
Pozdrawiam,
Wasz fruwajacy nad koszem Chemik
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kalosz
Dołączył: 12 Lut 2007
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 9:22, 27 Lut 2007 Temat postu: Re: Fasolka z sherry |
|
|
Zycze smacznego wszystkim ktorzy z tego przepisu skorzystaja [/quote]
mniam mniam mniam
juz sie ciesze
w weekend skocze do slepu po fasolke i ci dam znac jak wyszlo
(sherry jeszcze stoi otwarte od ostatniej zupy... powalczymy z nim przy fasolce...)
mniam
(dzien zaczety w perspektywie kulinarnej ma niesamowicie duzo smaku i uroku, juz to czuje na koncu jezyka)
Merci Beauocupx
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kalosz
Dołączył: 12 Lut 2007
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 9:27, 27 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Zachecam do lektury literatury fachowej.
Pozdrawiam,
Wasz fruwajacy nad koszem Chemik[/quote]
O mo Boze!!!
Przerazajace, doprawdy!!!
tymczasem lektura tego typu przyprawia moje serce o palpitacje i wstrzasy... to naprawde zbyt okrutne,. aby przywolywac zakopane gleboko w nieswiadomosci lekcje tortur (czyt. fizyki i chemii) brrr...
Cale szczescie calosc zakropiona wizjami Latających Nad Koszami Chemików - w ostatecznym rozrachunku nadaje się do strawienia
(Marta, ja Cui kupie na urodziny czajnik elektryczny, bo juz sie zaczynam bac ze w powietrze wylecisz... )
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tipsi-chemik
Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 12:41, 27 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Magda-wielkie dzieki, ale mam juz czajnik elektryczny. Wlasciwie mam i taki i taki. Nic sie nie martw. W koncu jestem chemikiem i wiem co mogloby mi grozic w przypadku nieumiejetnego wykorzystania czajnika.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tipsi-chemik
Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 14:31, 27 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
PS. Przydalaby mi sie jednak kuchenka mikrofalowa z piekarnikiem, termoobiegiem oraz grillem wykonana ze stali nierdzewnej.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monicuccia
Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 14:49, 27 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
p.s 2 Magda, jak juz tak pragniesz rozdawac prezenty to ja mam male zapotrzebowanie- przydalby mi sie komputer (sprawdzilam juz cene nie kosztuje duzo - 700 e. z gory dziekuje!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Michalina
Administrator
Dołączył: 10 Lut 2007
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 14:58, 27 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Eeeee Monia ten Twoj komputer to taniocha ja potrzebuje do odrabiania lekcji za ok 1500 ojro.
No nic trzeba poczekac na zwrot podatku....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|