Schola Rotterdam
Krótki opis Twojego forum [ustaw w panelu administracyjnym]
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum Schola Rotterdam Strona Główna
->
Różne
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Jakaś kategoria
----------------
Schola i śpiewy
Co warto zobaczyc?
Dyskusje
Różne
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Monicuccia
Wysłany: Śro 10:00, 07 Mar 2007
Temat postu:
Magdziorku, ti sembra che io scrivo meglio
very funy! spero che ci inviterei x la parmigiana
un bacione grosso!
kalosz
Wysłany: Śro 9:49, 07 Mar 2007
Temat postu:
Giovanna - grazie di couore per la ricetta. To faccio sapere come e andata quando la faro! (Moni - non ridere dei miei errori!!!!)
Monicuccia
Wysłany: Pon 16:51, 05 Mar 2007
Temat postu:
Jak znajde tylko 5 min to przetlumacze na PL, ale jakbys Magda znalazla te 5 min przede mna to wspomoz;)
Monicuccia
Wysłany: Pon 16:02, 05 Mar 2007
Temat postu:
Questo messaggio e' per Magda! Eccoti finalmente la ricetta per la parmigiana.
Lava le melanzane, spuntale e tagliale a fette dello spessore di circa 1 cm per lungo. Sistema le fette su un tagliere, cospargile con il sale grosso. Lasciale spurgare per 30 minuti; poi lavale e asciugale. 2) Scotta in acqua bollente i pomodori; scolali, spellali B e tagliali a dadini dopo averli privati dei semi. Metti la dadolata in una casseruola con 1 pizzico di sale e qualche foglia di basilico e fai cuocere per 15 minuti. 3) Fai scaldare l'olio di oliva in una padella, quindi friggivi poche fette di melanzana alla volta, facendole dorare da entrambe le parti C. Scolale, salale leggermente e lasciale asciugare su un foglio di carta assorbente da cucina. 4) Copri il fondo di una pirofila con una parte della salsa di pomodoro preparata. Disponivi uno strato di melanzane D, spolverizza con 40 g di parmigiano, unite ancora un po' salsa e coprite con metà mozzarella. 5) Ripeti la sequenza terminando con melanzane e salsa di pomodoro E. Spolverizza con il parmigiano rimasto e aggiungete qualche foglia di basilico. Metti la pirofila in forno caldo a 180 °C e fai cuocere per 35 minuti, finché sulla superficie si sarà formata una crosticina. Sforna, lascia intiepidire e servi.
Un'altra variante (quella siciliana) comprende l'uso delle uova sode, della mozzarella e del prosciutto cotto da inserire tra gli strati di melenzane. Alla fine bisogna coprire le melenzane con 3 uova sbattute, 4 cucchiai di parmigiano, sale e pepe.
Fammi sapere come ti e' venuta!
Ciao Giovanna
Tipsi-chemik
Wysłany: Pon 15:43, 05 Mar 2007
Temat postu:
Mam przepis na wspanialego omleta. Wlasnie zjadlam go na lunch. Pycha.
Monicuccia
Wysłany: Wto 15:48, 27 Lut 2007
Temat postu:
Magdziorku Michalina cie wybawila! Mloda, wiec na niedziele przynies mi to 700 e .ja juz sobie reszte doplac i kupie lepszy masz racje i dziekuje z gory! p.s a wogole to stronka kulinarna wiec przenosilmy sie z prozbami na nowy temat - do Swietego Mikolaja!
Michalina
Wysłany: Wto 14:58, 27 Lut 2007
Temat postu:
Eeeee Monia ten Twoj komputer to taniocha ja potrzebuje do odrabiania lekcji za ok 1500 ojro.
No nic trzeba poczekac na zwrot podatku....
Monicuccia
Wysłany: Wto 14:49, 27 Lut 2007
Temat postu:
p.s 2 Magda, jak juz tak pragniesz rozdawac prezenty to ja mam male zapotrzebowanie- przydalby mi sie komputer (sprawdzilam juz cene nie kosztuje duzo - 700 e.
z gory dziekuje!
Tipsi-chemik
Wysłany: Wto 14:31, 27 Lut 2007
Temat postu:
PS. Przydalaby mi sie jednak kuchenka mikrofalowa z piekarnikiem, termoobiegiem oraz grillem wykonana ze stali nierdzewnej.
Tipsi-chemik
Wysłany: Wto 12:41, 27 Lut 2007
Temat postu:
Magda-wielkie dzieki, ale mam juz czajnik elektryczny. Wlasciwie mam i taki i taki. Nic sie nie martw. W koncu jestem chemikiem i wiem co mogloby mi grozic w przypadku nieumiejetnego wykorzystania czajnika.
kalosz
Wysłany: Wto 9:27, 27 Lut 2007
Temat postu:
Zachecam do lektury literatury fachowej.
Pozdrawiam,
Wasz fruwajacy nad koszem Chemik[/quote]
O mo Boze!!!
Przerazajace, doprawdy!!!
tymczasem lektura tego typu przyprawia moje serce o palpitacje i wstrzasy... to naprawde zbyt okrutne,. aby przywolywac zakopane gleboko w nieswiadomosci lekcje tortur (czyt. fizyki i chemii) brrr...
Cale szczescie calosc zakropiona wizjami Latających Nad Koszami Chemików - w ostatecznym rozrachunku nadaje się do strawienia
(Marta, ja Cui kupie na urodziny czajnik elektryczny, bo juz sie zaczynam bac ze w powietrze wylecisz... )
kalosz
Wysłany: Wto 9:22, 27 Lut 2007
Temat postu: Re: Fasolka z sherry
Zycze smacznego wszystkim ktorzy z tego przepisu skorzystaja
[/quote]
mniam mniam mniam
juz sie ciesze
w weekend skocze do slepu po fasolke i ci dam znac jak wyszlo
(sherry jeszcze stoi otwarte od ostatniej zupy... powalczymy z nim przy fasolce...)
mniam
(dzien zaczety w perspektywie kulinarnej ma niesamowicie duzo smaku i uroku, juz to czuje na koncu jezyka)
Merci Beauocupx
Tipsi-chemik
Wysłany: Wto 0:32, 27 Lut 2007
Temat postu:
Zakladajac ze uzyta woda do herbaty jest czysta jej sklad nie moze sie zmienic. Poniewaz jest to po prostu uklad jednoskladnikowy. Co sie dzieje z woda w czasie gotowania? Zmieniamy temperature naszego ukladu poprzez dostarczanie ciepla przez scianki naczynia jakim jest czajnik (zakladam czajnik zwykly, nieelektryczny, ktory stoi na kuchence elektrycznej lub gazowej). W szczegoly transefu i wymiany ciepla nie bede wnikac, iz nie jest to tematem naszej rozmowy. Aczkolwiek poprzez transfer ciepla temperatura ukladu rosnie. Pod cisnieniem 0,1 MPa temperatura wrzenia wody wynosi 373,15 K lub jak kto woli 100 stopni Celcjusza (zakladam, iz P = 0,1 MPa). W zakresie temperaturowym 273,15-373,15 K nasz uklad jest ciecza. Gdy temperatura ukladu osiagnie 373,15 K ciecz zaczyna wrzec i przechodzic w stan gazowy. W ciagu twania tego procesu T = const az ostatnia kropla cieczy zniknie i uklad jest w stanie gazowym. Od tego momentu temperatura znowu sie zwieksza w miare grzania. Nie polecam kontynuowania naszego eksperymentu, gdyz grozi nam to wypadem do Ikei lub Blokkera w celu zaopatrzenia sie w nowy czajnik. Poprzedni wlasnie ulegl destrukcji. Na dzis to tyle. Zachecam do lektury literatury fachowej.
Pozdrawiam,
Wasz fruwajacy nad koszem Chemik
Michalina
Wysłany: Wto 0:20, 27 Lut 2007
Temat postu: Fasolka z sherry
Sklad:
-fasolka- ilosc na oko, w zleznosci ile jestescie w stanie zjesc sami lub ilu macie wlasnie gosci na obiedzie,
-kostka rosolowa, jezeli jest bardzo duzo fasolki np 2 kilo to nawet moga byc dwie kostki rosolowe,
- cebula,
- czosnek ok 5 lub wiecej zabkow od pol kilograma fasolki,
- lyzka masla,
- lyzka oiwy lub oleju,
- troche sosu sojowego, tak na oko,
- szczypta cukru,
- szczypta soli,
- sherry dwie lyzki do fasolki a reszte do wypicia od razu, swiezo otwarte sherty jest najlepsze
,
- troche serca w to co sie robi
Fasolke gotujemy z kostka rosolowa tak aby nie byla ani za miekka, ani zatwarda. Obieramy i wyciskamy czosnek, cebule kroimy na drobno. Na goracej patelni roztapiamy maslo, dodajemy olej. Przez minute, dwie smazymy cebule z czosnkiem. Dodajemy fasolke mieszamy. Wsypujemy i wlewamy wszystkie przyprawy, a na koncu wlewamy sherry, znowu mieszamy i gotowe.
Zycze smacznego wszystkim ktorzy z tego przepisu skorzystaja
Monicuccia
Wysłany: Pon 23:46, 26 Lut 2007
Temat postu:
moge ci napisac przepis na parmigiana z alkoholem alla Monicuccia
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin